woensdag 7 maart 2012

Pizza's van papa (gezien door kinderogen)

Wanneer de houtoven brandt ... dan zijn m'n kinderen er als de kippen bij. 
Zij weten het ondertussen al: pizza-time!
Hoe zij het maken van de pizza's ervaren, zie je hieronder (gezien door hun ogen)


Papa maakt de pizzabodem klaar

De bodems krijgen een dun laagje tomatensaus

Tijd voor de kinderen om zelf hun pizza te beleggen.

Voornamelijk een hawai-pizza valt momenteel erg in de smaak

Deze pizza is klaar en wacht om in de oven gestoken te worden
Joepie ... hij is gebakken

Smullen maar

zondag 4 maart 2012

Pistoletjes, sandwiches, broden ... kleine bakkerij in onze tuin

We speelden precies bakkertje.
Heel de keuken vol ingrediënten: bloem, gist, suiker, zout, melk, boter, etc.

We wilden vanalles uitproberen: een nieuw recept voor een boerengrof, pistoletjes, sandwiches en een briochebrood.

Het was misschien wat overmoedig van ons. Het maken van het deeg vraagt geen werk maar je zit toch altijd met aanzienlijke rusttijden. Maar ... nadien rook het weer overheerlijk in ons huis :)

1. Boerengrof in de houtoven
Ingrediënten voor 3 broden van ong. 500 gram:

  • 1kg voltarwemeel
  • 16 g zout
  • 30 g verse gist
  • 6 dl water
Bereiding:
Al de ingrediënten mengen en 10 minuten kneden tot je een soepel en glad deeg hebt. Laat het 1u30 rijzen op een warme plaats onder een doek of plastic folie. Verdeel het deeg in drie en laat het nogmaals 10 min. rijzen. Maak bollen van het deeg om het vervolgens opnieuw 1 uur te afgedekt te laten rijzen. Het volume moet dan verdubbelen.
Alles in de houtoven die ong. een temp. van 200°C heeft en 30 min. later heb je een overheerlijk brood.

 2. Keizerpistolet
Ingrediënten voor ong. 16 stuks:

  • 500 g tarwebloem
  • 1 teelepel zout
  • 20 gram verse gist
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Bereiding:
Doe de bloem in een grote kom. Strooi er het zout in en brokkel er de gist in. Meng alles goed doorheen. Voeg het ei en de lauwe melk erbij. Roer alles grondig door elkaar en blijf roeren tot het deeg de kom loslaat.
Maak met het deeg een bol en kneed die tot die niet meer plakt, soepel en veerkrachtig is.
Leg de deegbol in een kom (bestoven met bloem) en schuif die in een plastic zak en bedek met een doek.
Laat het 45 min. rijzen.
Kneed het deeg nadien nog eens goed door en verdeel het in stukjes van 50 gram. Elk stukje kneed je nog eens goed en je vormt er ronde kleine broodjes van.
Leg ze op 5 cm van elkaar op een ingevette ovenschotel. Bedek dit met plastic folie en laat ze opnieuw 20 min. rijzen. Normaal gezien moeten ze nu twee keer zo groot worden.
Voor je ze in de houtoven schuift, bestrijk je ze met losgeklopt ei en geef je er inkervingen in met een scherp mes.
Je kan er nu ook nog zaadjes op strooien (als je dat wenst).
We bakten de pistoletjes voor ong. 20 min. De houtoven zal op dat moment zo'n 200°C warm geweest zijn.

3. Sandwiches
Voor de sandwiches volgden we het recept van Roger Van Damme. Maar eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat onze sandwiches niet gelukt zijn. De eerste rijs was niet fenomenaal. Tijdens de tweede rijs moesten de sandwiches verdubbelen. Dit was helemaal niet het geval. Aangezien m'n kindjes graag sandwiches eten, ga ik op zoek naar een nieuw recept.

4. Briochebrood
Ook voor het briochebrood haalden we onze mosterd bij een topchef, bij Sofie Dumont. In het recept stond dat we, na het mengen van de ingrediënten, alles moesten laten opstijven in de koelkast. De kom staat ondertussen al twee uur in de koelkast en het deeg is nog altijd niet opgesteven. Misschien er een nachtje over slapen??

Maar genoeg voor vandaag. Morgen bakken we opnieuw pizza's :)

zaterdag 3 maart 2012

Geslaagd pizzarecept

Na het eerste brood volgde ook al snel de eerste pizza. Enkele familieleden waren uitgenodigd voor de 'officiële inhuldiging' van de oven.

Ik volgde het recept van Pepe Giacomazza, een echte aanrader:

Ingrediënten voor 6 pizza's:
1 kg bloem
500 ml water
90 gram verse gist
10 eetlepels olijfolie
5 koffielepels zout
5 snuifjes suiker

De bereiding is heel simpel: De gist oplossen in de helf van het water. Het water met de gist en de overige ingrediënten mengen. Er wel voor zorgen dat het zout niet in contact komt met de gist. Nadien de andere helft water erbij doen. Eens alles goed gemengd, het deeg ong. 40 min. laten rijzen.
Verdeel het deeg in 6 bollen van ong. 250 gram.
Die bollen laat je opnieuw rijzen. Ditmaal wel in de ijskast.
Je kan eventueel ook enkele bollen invriezen.

Na het instoken de dag voordien kwam de grote test eraan. De oven werd warm gestookt tot 400°C. De koepel zag wit dus hoog tijd om de pizza's er in te steken. Een heel spannend moment. Zeker de timing hield ik nauwlettend in het oog. Tijdig de pizza eens draaien om aanbranden te voorkomen. Je kan die oven op dat moment geen seconde uit het oog verliezen. Zo'n pizza heeft slechts enkele minuten nodig.
Nu gingen er twee pizza's tegelijk in de oven. Volgende keer is het oefenen om er vier tegelijk te kunnen bakken :)

vrijdag 2 maart 2012

Brood bakken in houtoven

Voor het instoken van de oven had ik een volledige dag voorzien. Een hele dag was het ongeveer een 200° in de oven. Nooit liet ik de vlammen tot tegen de koepel komen.

Uiteindelijk vond ik het jammer dat die warmte niet gebruikt werd. Ik besloot om er dan maar al een broodje in te steken. Mijn vrouw volgde een recept van Jamie Oliver.

Het basisrecept voor een perfect brood volgens Jamie Oliver:

Ingrediënten:

  • 30 gram verse gist
  • 30 gram honing
  • 6 1/4 dl lauw water
  • 500 gram bloem
  • 30 gram zout


Bereiding:
Wij maakten het deeg in een keukenrobot.
Deden in de kom de bloem en het zout, maakten in het midden een kuiltje en deden daarin het opgeloste gistmengsel en de honing. Stilaan werd ook het overige water toegevoegd.
We lieten het deeg 40 min. rijzen. Nadien werd het deeg opnieuw gekneed (ditmaal met de hand) en sloegen er alle lucht uit. We maakten mooie bolletjes van het deeg en lieten het nogmaals rijzen (normaal gezien tot het deeg in volume is verdubbeld). Dat verdubbelen gebeurde niet dus hebben we het zo maar in de oven gebakken. Na 30 min. haalden we het brood uit de oven. Je kunt horen of een brood gaar is door op de onderkant te kloppen: als het hol klinkt, is het brood klaar zoniet moet je het wat langer laten bakken.


Ondanks dat het brood de tweede maal niet meer hard gerezen was, kwam er toch een boerenbroodje uit de oven. Het rook overheerlijk :)
Voor ons was dit een te zout broodje. Ook de kinderen vonden het minder geslaagd. Dus op zoek naar een ander recept :)




donderdag 1 maart 2012

Pizzaoven bouwen

Ik mag dan wel handig zijn, maar de schrik sloeg me toch om het lijf bij de gedachte zo'n houtoven van a tot z zelf te moeten bouwen. Je moet er toch voor zorgen dat je constructie stevig genoeg is, dat je werkt met brandveilige materialen, dat je oven goed geïsoleerd is, etc.

Hierover moest ik me geen zorgen maken. De oven die ik besteld had, bestaat namelijk uit prefab-stukken. Het enige wat ik moest doen was een plaats zoeken in onze tuin en eventueel een sokkel metsen. Zelfs dat laatste was niet aan de orde. Ik had de ideale plaats al lang in mijn gedachten: in onze zijbouw. Hiervoor moest enkel een stuk zijmuur afgebroken worden. Via de zijkant kon ik de prefab-stukken op z'n plaats 'leggen'. In de voorzijde van de muur maakte ik de opening. Eens alle stukken op z'n plaats, werd de oven goed ingepakt met vuurbestendige isolatie. Daarboven kwamen een 10-tal zakken zand.

Ik metste nog niet direct m'n zijmuur terug toe. Bij het instoken van de oven wou ik toch zekerheid. Stel dat er toch iets mis zou gelopen zijn, kon ik gemakkelijker ingrijpen. Deze schrik was onterecht want de oven doorstond de eerste vuurtest met glans.




Stukje van de zijmuur afgebroken zodat de verschillende stukken er gemakkelijk in geplaatst konden worden. Nadien ook een betonplaat gegoten. Voor de rest is heel de 'sokkel' opgevuld met steengeruis. Dus inzakken zal dat zeker niet doen :)






















Een ander voorbereidend werkje was het gat voorzien in de voorzijde van de muur. 












Eens de verschillende elementen er waren, kon alles op z'n plaats gezet worden. Hierboven kwam nog brandveilige isolatie en heel wat zakken zand. 












Heel spannend ... het eerste vuurtje. De oven doorstond de eerste test heel goed. 
De boog moet nu nog wel opgevoegd worden. Dat zal een werkje voor deze zomer worden. Eerst wil ik mijn oven verder uittesten :)