zondag 4 maart 2012

Pistoletjes, sandwiches, broden ... kleine bakkerij in onze tuin

We speelden precies bakkertje.
Heel de keuken vol ingrediënten: bloem, gist, suiker, zout, melk, boter, etc.

We wilden vanalles uitproberen: een nieuw recept voor een boerengrof, pistoletjes, sandwiches en een briochebrood.

Het was misschien wat overmoedig van ons. Het maken van het deeg vraagt geen werk maar je zit toch altijd met aanzienlijke rusttijden. Maar ... nadien rook het weer overheerlijk in ons huis :)

1. Boerengrof in de houtoven
Ingrediënten voor 3 broden van ong. 500 gram:

  • 1kg voltarwemeel
  • 16 g zout
  • 30 g verse gist
  • 6 dl water
Bereiding:
Al de ingrediënten mengen en 10 minuten kneden tot je een soepel en glad deeg hebt. Laat het 1u30 rijzen op een warme plaats onder een doek of plastic folie. Verdeel het deeg in drie en laat het nogmaals 10 min. rijzen. Maak bollen van het deeg om het vervolgens opnieuw 1 uur te afgedekt te laten rijzen. Het volume moet dan verdubbelen.
Alles in de houtoven die ong. een temp. van 200°C heeft en 30 min. later heb je een overheerlijk brood.

 2. Keizerpistolet
Ingrediënten voor ong. 16 stuks:

  • 500 g tarwebloem
  • 1 teelepel zout
  • 20 gram verse gist
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Bereiding:
Doe de bloem in een grote kom. Strooi er het zout in en brokkel er de gist in. Meng alles goed doorheen. Voeg het ei en de lauwe melk erbij. Roer alles grondig door elkaar en blijf roeren tot het deeg de kom loslaat.
Maak met het deeg een bol en kneed die tot die niet meer plakt, soepel en veerkrachtig is.
Leg de deegbol in een kom (bestoven met bloem) en schuif die in een plastic zak en bedek met een doek.
Laat het 45 min. rijzen.
Kneed het deeg nadien nog eens goed door en verdeel het in stukjes van 50 gram. Elk stukje kneed je nog eens goed en je vormt er ronde kleine broodjes van.
Leg ze op 5 cm van elkaar op een ingevette ovenschotel. Bedek dit met plastic folie en laat ze opnieuw 20 min. rijzen. Normaal gezien moeten ze nu twee keer zo groot worden.
Voor je ze in de houtoven schuift, bestrijk je ze met losgeklopt ei en geef je er inkervingen in met een scherp mes.
Je kan er nu ook nog zaadjes op strooien (als je dat wenst).
We bakten de pistoletjes voor ong. 20 min. De houtoven zal op dat moment zo'n 200°C warm geweest zijn.

3. Sandwiches
Voor de sandwiches volgden we het recept van Roger Van Damme. Maar eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat onze sandwiches niet gelukt zijn. De eerste rijs was niet fenomenaal. Tijdens de tweede rijs moesten de sandwiches verdubbelen. Dit was helemaal niet het geval. Aangezien m'n kindjes graag sandwiches eten, ga ik op zoek naar een nieuw recept.

4. Briochebrood
Ook voor het briochebrood haalden we onze mosterd bij een topchef, bij Sofie Dumont. In het recept stond dat we, na het mengen van de ingrediënten, alles moesten laten opstijven in de koelkast. De kom staat ondertussen al twee uur in de koelkast en het deeg is nog altijd niet opgesteven. Misschien er een nachtje over slapen??

Maar genoeg voor vandaag. Morgen bakken we opnieuw pizza's :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten